Koronavírus: Rusko hlási 8987 nových prípadov nákazy a 183 úmrtí na COVID-19

12.06.2020 Celý región

Moskva 12. júna (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom v Rusku vzrástol v piatok za uplynulých 24 hodín o 8987 na 511.423. Počet úmrtí sa zvýšil o 183 na 6715. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na krízové centrum.

Denný prírastok počtu nakazených zostal na úrovni 1,8 percenta. Z nových prípadov 1714 potvrdila Moskva, 730 Moskovská oblasť, 320 Sverdlovská oblasť a 227 Voronežská oblasť.

Z infekčnej choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, sa vyliečilo 269.370 pacientov, čo predstavuje 53 percent z celkového počtu infikovaných. Rusko v súčasnosti eviduje 235.338 aktívnych prípadov nákazy.

Smrtnosť na COVID-19 v Rusku sa pohybuje na úrovni 1,3 percenta.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však považuje nízku mieru smrtnosti v Rusku pri súčasnom vysokom počte infikovaných za ťažko pochopiteľnú. Vyzvala preto ruské úrady, aby zrevidovali doterajšiu metódu evidencie obetí pandémie.
 
 

Thajsko otvorí hranice pre turistov v rámci cestovateľských bublín

Bangkok 12. júna (TASR) - Thajsko otvorí svoje hranice pre turistov z krajín s nízkym počtom prípadov nákazy koronavírusom. Presný dátum však vláda nestanovila, uviedli v piatok podľa agentúry AFP jej predstavitelia.

Thajsko uzavrelo štátne hranice začiatkom apríla. Cestovný ruch tvorí približne 20 percent z celkového HDP krajiny.

Hoci bola táto juhoázijská krajina jednou z prvých, ktorá zaznamenala prípady koronavírusu mimo Číny, dosiaľ hlási iba 3129 nakazených pacientov a 58 úmrtí v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2.

Predstavitelia turistického odvetvia dúfajú, že Thajsko otvorí hranice aspoň pre okolité krajiny s podobnou epidemiologickou situáciou. Diskutuje sa o Číne, Vietname, Južnej Kórei, Austrálii a Novom Zélande.

S týmito krajinami by Thajsko mohlo uzavrieť tzv. "cestovateľské bubliny, v rámci ktorých by obyvatelia mohli cestovať bez nutnosti absolvovať 14-dňovú karanténu," vysvetlil hovorca štátneho centra pre COVID-19.

Dátum otvorenia hraníc zatiaľ vláda nestanovila. O ďalších krokoch rozhodnú rokovania medzi predstaviteľmi ministerstva zdravotníctva a ministerstva pre cestovný ruch.

Už dnes je však jasné, že všetci turisti budú pred vstupom do krajiny povinní absolvovať "zdravotnú prehliadku" a mať platné poistenie.

V Thajsku naďalej platí prísne obmedzenia pohybu, ktoré vláda plánuje uvoľniť 15. júna.

Bary, kluby aj masážne salóny však zostanú zatvorené.
 
 

Británia zaznamenala v súvislosti s pandémiou ďalších 202 úmrtí

Londýn 12. júna (TASR) - Počet obetí pandémie nového koronavírusu stúpol v piatok Británii na celkovo 41.481, keď ochoreniu COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, podľahlo za 24 hodín ďalších 202 ľudí. Informovala o tom spravodajská televízia BBC.

Británia eviduje druhý najvyšší počet obetí nákazy spôsobenej koronavírusom na svete; predstihujú ju len USA, ktoré evidujú vyše dva milióny prípadov infekcie a takmer 114.000 úmrtí pacientov s pozitívnym testom na koronavírus.

Bývalý poradca britskej vlády Neil Ferguson v stredu povedal, že ak by vláda opatrenia na obmedzenie pohybu osôb v súvislosti koronakrízou prijala o týždeň skôr, mohol by byť počet obetí o polovicu nižší. V marci Ferguson tvrdil, že pandémia koronavírusu si v Británii vyžiada maximálne 20.000 obetí.

Pozitívny výsledok testu zaznamenali v Británii u celkovo 292.950 osôb.
 
 

V českom okrese Karviná zrušili časť opatrení

Ostrava 12. júna (TASR) - Krajská hygienická stanica (KHS) v Ostrave v piatok oznámila zrušenie platnosti niektorých mimoriadnych opatrení, ktoré nariadila v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19 v Bani Darkov v okrese Karviná. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

KHS zrušila zákaz návštev v nemocniciach či obmedzenie počtu účastníkov na hromadných podujatiach na maximálne 100 osôb.

Pre obyvateľov teraz platia nariadenia českého ministerstva zdravotníctva, ktoré povoľuje zhromaždenia s účasťou do 500 osôb, pripomína iDNES.cz. Povolené sú aj návštevy v sociálnych zariadeniach.

Úrady v okrese Karviná od 25. mája v súvislosti s ohniskom nákazy v Bani Darkov obmedzili počet ľudí na verejných udalostiach na 100, pričom ponechali v platnosti zákazy návštev v domovoch sociálnych služieb, liečebniach dlhodobo chorých a v nemocniciach.

V Bani Darkov počas uplynulého týždňa ukončili druhú vlnu plošného testovania, počas ktorej potvrdili nákazu COVID-19 u desiatok ďalších baníkov a ich rodinných príslušníkov. Ochorenie už potvrdili u viac ako 460 zamestnancov bane a ich rodinných príslušníkov.
 
 

Nemecko v polovici júna zruší kontroly na svojich hraniciach

Berlín 12. júna (TASR) - Nemecko o polnoci z 15. na 16. júna zruší kontroly na štátnych hraniciach s okolitými štátmi, ktoré boli zavedené v boji proti novému koronavírusu. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na nemecké ministerstvo vnútra.

"Podmienka odôvodneného vstupu už viac nebude... platiť" na nemeckých pozemných hraniciach, uviedol hovorca ministerstva.

K uvoľneniu hraničnému režimu dôjde o polnoci z pondelka na utorok.

Európska komisia odporučila členským i pridruženým štátom schengenského priestoru, aby kontroly na vnútorných hraniciach zrušili do 15. júna. Nemecko tento krok podporilo.

"V Európskej únii sa obnovuje sloboda pohybu," uviedol pred oficiálnym vyhlásením EÚ nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

Minulý týždeň spolková vláda rozhodla, že Nemecko od 15. júna zruší varovanie pre svojich občanov pred cestami do 31 európskych krajín vrátane Slovenska. Ide o krajiny EÚ, Britániu a štyri štáty patriace do schengenského priestoru - Island, Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko. K zrušeniu varovaní pre 29 krajín dôjde už 15. júna, v prípade Španielska a Nórska sa tak stane neskôr, keďže tam ešte platia zákazy vstupu pre cudzincov.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vydal varovanie pred cestovaním do približne 200 krajín sveta 17. marca po tom, ako vypukla pandémia nového koronavírusu SARS-CoV-2.
 
 

Galícia uvoľní od pondelka všetky opatrenia v oblasti pohybu osôb

Madrid 12. mája (TASR) - Galícia ležiaca na severozápade Španielska uvoľní od pondelka 15. júna ako prvé zo španielskych autonómnych spoločenstiev všetky opatrenia v oblasti obmedzenia pohybu a vstúpi do tzv. "novej normality". Informovali o tom agentúra AFP a denník El País na svojej webovej stránke.

Galícia podľa španielskeho ministerstva zdravotníctva v súčasnosti nemá žiadnych pacientov liečiacich sa z ochorenia COVID-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti a počas predchádzajúceho týždňa nezaznamenala žiadne úmrtie.

Na väčšine územia krajiny bude od pondelka podľa denníka El País platiť tretia fáza uvoľňovania opatrení. Madrid, Barcelona, časti Katalánska a štyri provincie autonómneho spoločenstva Kastília a León zostanú v druhej fáze.

Španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa povedal, že od pondelka sa fáza tri bude vzťahovať na viac ako 70 percent obyvateľov Španielska.

Platnosť núdzového stavu v Španielsku sa končí 21. júna. V platnosti však aj potom zostanú niektoré opatrenia vrátane nosenia rúšok na verejnosti. V krajine musí od 21. mája každý vo veku šesť rokov a viac povinne nosiť ochrannú masku na verejnosti, keď nie je možné zachovať dvojmetrovú bezpečnú vzdialenosť od ostatných ľudí.

Európska komisia odporučila členským i pridruženým štátom schengenského priestoru, aby kontroly na vnútorných hraniciach, zavedené z dôvodu šírenia choroby COVID-19, zrušili do 15. júna, dočasné obmedzenie pre nepodstatné cestovanie do priestoru EÚ predĺžili do 30. júna, a od 1. júla stanovili spoločný prístup k postupnému zrušeniu cestovných obmedzení aj na vonkajších hraniciach Únie.

Španielska vláda však podľa AFP trvá na tom, že svoje hranice pre zahraničných turistov otvorí od 1. júla.
 
 
 

Vyberte región